Wolkersmaand 2023

De maand oktober staat in Oegstgeest ook dit jaar weer volop in het teken van Jan Wolkers, de schrijver, beeldhouwer en schilder die zijn geboortedorp landelijke bekendheid gaf met zijn boek ‘Terug naar Oegstgeest’. Omdat deze veelzijdige kunstenaar op 26 oktober 1925 het levenslicht zag in schrijversdorp Oegstgeest en op 19 oktober 2007 overleed is oktober dé Wolkers-maand. Op initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest zullen er in oktober uiteenlopende  activiteiten rondom Jan Wolkers plaatsvinden.

Filmvertoning 19 oktober

Tijdens de Wolkersmaand in 2023 heeft Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met verschillende locaties en partners weer mooie evenementen georganiseerd. Zo ook een filmvertoning op donderdag 19 oktober van de film Terug naar Oegstgeest. Deze speelfilm is geïnspireerd door de gelijknamige roman en de verhalen Serpentina's Petticoat en Dominee met de strooien hoed van Jan Wolkers. Drie Wolkers-verhalen in één, maakt dit de perfecte film om te vertonen tijdens de Wolkersmaand. Inloop is om 19:00 uur in het Dorpscentrum Oegstgeest. De ticketverkoop is gestart!

 

Tickets

Herfstfair 22 oktober

Bij deze herfstfair in het mooie Kasteel Oud Poelgeest worden op verschillende wijze worden producten aangeboden die in het teken staan van het najaar. Met de nadruk op lokale, zelfgemaakte en natuurlijke producten. Struin door de zalen van het kasteel en ontdek de herfstige creaties! Van woonaccessoires tot Oegstgeester gebrouwen bier, naar honing van de imkers van het landgoed en natuurlijk unieke ‘Terug naar Oegstgeest’ artikelen, je kunt het allemaal ontdekken op deze gezellige Herfstfair! Ook loopt er een aquarel-expositie die Wolkers-elementen bevat van 18 tot 22 oktober en er is gedurende de hele Wolkersmaand een Wolkersmenu beschikbaar bij Kasteel Oud Poelgeest! 

Herfstfair

Doorlopend

Er is ook een aantal langlopende acties tijdens deze mooie maand. Bakkerij Hugo de Groot verkoopt “Wolkers-brood” gevuld met Turks Fruit. De inspiratie daarvoor vormde Wolkers’ roman Turks Fruit die in 1973 verfilmd werd en met ruim 3,3 miljoen bezoekers nog steeds de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden is.

Ook is er een speciaal Wolkersmenu verkrijgbaar bij Kasteel Oud Poelgeest met als voorgerecht een gravad lax en als hoofdgerecht een sukade steak met een saus van Texelse Skuumkoppe. Het dessert bestaat uit een bijzondere versie van het Tillenbeest waar Jan Wolkers zijn eerste proza over schreef.

In de Bibliotheek Bollenstreek aan de Lange Voort worden de boeken van Jan Wolkers gepresenteerd op een speciaal, daarvoor ingerichte, tafel gedurende de maand oktober.


En bij het gemeentehuis Oegstgeest staat het glaskunstwerk ‘Vrouwen in Verzet’ van Jan Wolkers, in het voorjaar is hier een informatiebord geplaatst met daarop een QR-code met meer uitleg. Tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7 is  het mooie muurgedicht De Herinnering te zien. Van dit gedicht is bij aankoop ook een prachtige boekenlegger verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel!