Vrouwen in verzet

Artikel: "Uitleg bij kunstwerk Wolkers" door Carina Kralt - Bos

dinsdag 25 april, 2023, Oegstgeester Courant, foto: Willemien Timmers

Op maandag 24 april werd het informatiebordje in de tuin van het gemeentehuis onthuld. 

Lees het hele artikel

Het kunstwerk: Vrouwen in verzet van Jan Wolkers

De schrijver en kunstenaar heeft voor het kunstwerk speciaal glas gebruikt dat sterker is dan steen. Zijn creatie stond aanvankelijk in de middenberm van de Abtspoelweg ter hoogte van de wijk Overveer.

De straten in deze wijk zijn alle vernoemd naar verzetsmensen. Niet lang na de plaatsing vernielden vandalen het beeld zodanig dat er een nieuwe sculptuur gemaakt moest worden. Daarop besloot de gemeente dat het kunstwerk verplaatst moest worden naar de voortuin van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg.

We zien een vlam die klein begint, voorzichtig, fragiel en meer naar boven een vertakking. De vlam is een stevig vuur geworden in de ruimte. Het verzet maakte een soortgelijke ontwikkeling door! De gestileerde vlam is geplaatst op een zwarte sokkel van graniet. In de sokkel is een lamp geplaatst waarmee het kunstwerk verlicht wordt.

Bron: Beeldengids Oegstgeest, MEC Oegstgeest

 

Vernieuwde informatie over het kunstwerk

Jan Wolkers heeft de opdracht voor een verzetsmonument van de gemeente Oegstgeest gekregen. Hij heeft er een monument voor Vrouwen in verzet van gemaakt. Daar valt dus ook het verzet van vrouwen tegen ongelijke rechten (de vrouwenemancipatie) onder.

Sowieso heeft Wolkers een beeld gemaakt, een glazen vlam, die de verbeelding doet spreken. Wolkers is beeldhouwer, geen boodschappenjongen. Iedereen mag erin zien wat hij of zij wil. 

 

Bron: Onno Blom en Karina Wolkers (mei 2023)