Muurgedichten

De Herinnering

Het gedicht ‘De Herinnering’ op een blinde muur tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers aan de Deutzstraat 7 werd op 26 oktober 2017 - zijn tiende sterfdag -onthuld door zijn weduwe Karina Wolkers. Zo kreeg de schrijver een onuitwisbaar plaats in het collectieve geheugen van zijn geboortedorp. Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins van de Stichting TEGEN-BEELD van de Leidse muurgedichten hebben op de eerder nog vlekkerige, brede muur tegenover Wolkers’ geboortehuis deze prachtige vormgeving gerealiseerd.

Foto: Willemien Timmers

Het bijzonderste gewoon

Het bijzonderste gewoon heet het muurgedicht van Anke Kuypers. Het prijkt sinds 2018 kleurrijk op de muur van het pand Jan Wolkerslaan 17 tegenover de Daltonschool en basisschool Joris Witte in de wijk Haaswijk. De in Oegstgeest geboren en getogen beeldend kunstenaar Bastiaan de Wit heeft het gedicht fraai vorm gegeven. De eveneens Oegstgeester musicus en componist Hilmar Leujes zette het gedicht op muziek.

De Grens

Het muurgedicht 'De Grens' van Willem de Bondt is te vinden op de buitenmuur van de woning van Zilverstein 24. Het muurgedicht is ontworpen door Oegstgeestenaar John Stelck. Stelck heeft op unieke wijze een deel van de tekst op het aangrenzende hek verwerkt, waardoor het muurgedicht een prachtig driedimensionaal effect krijgt.

Dit is het derde muurgedicht dat is gerealiseerd in Oegstgeest met dank aan het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité (OMA). De onthulling van het gedicht was op 7 oktober 2020.

Foto: Willemien Timmers

Landschap

Het gedicht 'Landschap' door Jozef Deleu is als vierde gekozen om als muurgedicht in Oegstgeest te worden geplaatst en werd onthuld op 12 juni 2021. Het ontwerp door Judith van der Meer maakt gebruik van gele verf om de illusie van een schijnend licht te creëren. Het muurgedicht is te vinden op de woning aan de Adriaan van Royenlaan 3 in de wijk Poelgeest. 

Foto: Willemien Timmers

Jij voor deze muur

Op 15 september 2023 werd het muurgedicht 'Jij voor deze muur' onthuld. Dit gedicht is geschreven door Oegstgeestenaar Ronald da Costa. Het muurgedicht is ontworpen en geschilderd door kunstenares Judith van der Meer. Zij heeft gekozen voor een vriendelijke, toegankelijke typografie omdat het gedicht voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Op de zijgevel van de Juffermansstraat 50 is het gedicht geplaatst. Dit is de woning van Arjan de Kok en Cora Smit, die zo gul waren om hun muur beschikbaar te stellen. Voor hen droeg Da Costa nog een gedicht op tijdens de onthulling: "Jij achter deze muur". 

Dankzij de bijdragen van velen is het mogelijk geworden om het vijfde muurgedicht te plaatsen. Met name de bijdrage van de SOEK, gemeente Oegstgeest, Rabobank Club Support en de muureigenaren.