Onthulling Stolpersteine

Sinds de jaren '90 zijn door heel Europa bijna 100.000 Stolpersteine, ofwel struikelstenen, in het wegdek gelegd. De stenen zijn een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In het messing oppervlak van elke steen is de naam van een slachtoffer van het nazi regime gegraveerd. De stenen worden geplaatst voor het huis of op de plek waar het slachtoffer heeft gewoond. Het Comité Herdenken en Vieren heeft de namen van slachtoffers uit Oegstgeest verzameld. Dankzij giften konden negen Stolpersteine gerealiseerd worden. Het Comité is de donateurs hiervoor zeer dankbaar. De stenen zullen op woensdag 12 april a.s. op diverse adressen geplaatst worden. Gunter Demnig zal hierbij persoonlijk aanwezig zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom. De slachtoffers waarvoor deze Stolpersteine gelegd worden zijn Elisa Alida Lioni- Goldschmidt, Amalia Sophia Cahen, Levie Emanuel Fruitman, Maurits van Gelderen, Frouktje van Zand, Betje Rozevelt- de Vries, Aleida Maria Goudsmit- Cohen, Baruch Pinto en Rosalie Pinto- Juchenheim. Er zijn inmiddels enkele nabestaanden bij het comité bekend, maar mocht u een nabestaande zijn of een nabestaande kennen, dan komen wij graag in contact. U kunt mailen naar secretaris@herdenken-vieren-oegstgeest.nl. Het programma voor 12 april wordt een week voor de steenlegging in de Oegstgeester Courant en op de website van Herdenken en Vieren Oegstgeest gepubliceerd. 

09.30 uur: Rhijngeesterstraatweg 13 (Gemeentehuis)
Elisa Alida Lioni-Goldschmidt
10.15 uur: Endegeesterstraatweg 5
Amalia Sophia Cahen, Levie Emanuel Fruitman, Maurits van Gelderen, Frouktje van Zand en Betje Rozevelt-de Vries
11.00 uur: Frederik Hendriklaan 18
Aleida Maria Goudsmit- Cohen
11.45 uur: aan de Warmonderweg 24
Baruch Pinto en Rosalie Pinto-Juchenheim
De tijden zijn indicatief en onder voorbehoud.
Nadere informatie over Stolpersteine en de hier genoemde personen staat op de website herdenken-vieren-oegstgeest.nl. U kunt het inmetselen van de stenen bijwonen. Aanmelden is niet nodig.
 

Aangezien er meer dan negen, uit Oegstgeest afkomstige, slachtoffers van het nazi regime zijn, willen wij in de toekomst ook voor hen Stolpersteine gaan plaatsen. U kunt als inwoner, bedrijf of vereniging een donatie doen. Meer informatie daarover vindt u op de website www.herdenken-vieren-oegstgeest.nl. Via de QR code komt u direct op de site.

Wanneer

  • Woensdag 12 april 2023