Oktober Wolkers maand 2022

De maand oktober staat in Oegstgeest ook dit jaar weer volop in het teken van Jan Wolkers, de schrijver, beeldhouwer en schilder die zijn geboortedorp landelijk bekendheid gaf  met zijn boek ‘Terug naar Oegstgeest’. Omdat deze veelzijdig kunstenaar op 19 oktober 1925 het levenslicht zag en op 26 oktober 2007 overleed is oktober dé Wolkers-maand. Op initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest zullen er in oktober uiteenlopende  activiteiten rondom Jan Wolkers plaatsvinden.

Vrijdag 30 september: aftrap van deze mooie maand vol met activiteiten bij voetbalclub ASC. Onno Blom zal zijn boek “Genialiteit staat nooit buitenspel” presenteren met daarin voetbalverhalen van Jan Wolkers. Dit boek is in samenwerking met Dorpsmarketing Oegstgeest tot stand gekomen. Tijdens deze avond komen nog 3 schrijvers aan het woord om hun jeugdherinneringen in Oegstgeest te delen. Namelijk Aisha Dutrieux, Jan Maarten Slagter en Simon Kuper. Aanmelden is noodzakelijk via: aftrap30september@hotmail.com. De kosten van deze avond zijn €5 p.p. Betalen kan op locatie.

 

Woensdag 12 oktober: in samenwerking met de Hortus Botanicus Leiden wordt een ent van de Tulpenboom geplant op Landgoed Oud-Poelgeest. Het kunstwerk ‘het grote gele doek’ van Jan Wolkers is gebaseerd op de cadmiumgele kleur van de bladeren van de Tulpenboom in de herfst, die ook staat op landgoed Oud Poelgeest.

 Zondag 23 oktober: rechtstreekse uitzending van het radioprogramma “Vroege Vogels”  vanuit Kasteel Oud-Poelgeest, een van de plekken in Oegstgeest, die nauw verbonden is met het leven van Jan Wolkers en zijn werken. De uitzending op radio 1, van 07.00 tot 10.00 uur, staat  in het teken van de Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek.  

Woensdag 26 oktober en zaterdag 29 oktober: speciale  Wolkerswandeling onder begeleiding van een gids langs diverse plaatsen (o.a. geboortehuis en lagere school) in het dorp die nauw met Wolkers verbonden zijn.  De wandeling start om 14.00 uur bij Kasteel Oud-Poelgeest en leidt onder andere langs zijn geboortehuis en zijn lagere school.  De kosten hiervan zijn 5 euro per persoon inclusief koffie/thee. Aanmelden noodzakelijk via:
mvanderjagt@dorpsmarketingoegstgeest.nl

Bij het gemeentehuis Oegstgeest staat het glaskunstwerk ‘Vrouwen in Verzet’ van Jan Wolkers en tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7 is  het reusachtige muurgedicht De Herinnering te zien.
 

Bakkerij Hugo de Groot verkoopt de gehele maand “Wolkers-brood” gevuld met Turks Fruit. De inspiratie daarvoor vormde Wolkers’ roman  ’Turks Fruit die in 1973 verfilmd werd  en  met ruim 3,3 miljoen bezoekers ‘nog steeds de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden is.

 

In de bibliotheek Bollenstreek aan de Lange Voort zullen de boeken van Jan Wolkers de gehele maand uitgelicht te worden op een speciaal, daar voor ingerichte, tafel.

Speciale Wolkersgerechten, veelal gericht op de voorkeuren van Wolkers, bij 5 horecagelegenheden. Dit zijn Kasteel Oud-Poelgeest, Villa Beukenhof, Snackbar ’t Haasje, Café de Gouwe en La Focaccia. Neem een kijkje op de website www.terugnaaroegstgeest.nl en de Instagrampagina @wolkersmaandoegstgeest voor meer informatie.